Anna Punsí i Marta Freixanet: ‘La noia de Portbou’, de la Factoria de Carles Porta
El 3 de desembre de 1990, en marxar de l’apartament de Cristina, la seua germana, a Florència, l’Evi Anna Rauter va deixar una nota en què deia que tornaria tard. Volia visitar la ciutat de Siena. Mai més se’n va saber res d’ella. Tenia només 19 anys. L’endemà de bon matí, a Portbou, va aparéixer el cos d’una jove penjada d’un pi al costat del cementeri, sense documentació i sense nom. Les autoritats van considerar-ho un suïcidi, però un cúmul de desencerts i d’entrebancs va fer créixer el misteri al voltant d’aquest fet tan dramàtic. Les dues germanes eren austríaques, nascudes i criades al Baix Tirol. Cristina estudiava a la Universitat de Florència i la seua germana Evi havia anat a visitar-la abans d’incorporar-se a un nou treball com a traductora.
Trenta-dos anys després, i gràcies a la investigació de Crims, dirigit pel periodista Carles Porta, de TV3, i el programa austríac Ungelöst, juntament amb les periodistes Anna Punsatí i Marta Freixanet, i amb Ben Morak, es va poder descobrir que aquesta jove era Evi Anna Rauter.
Segons conta Carles Porta, la periodista Tura Soler li va insistir, l’any 2020, perquè realitzaren un capítol de Crims sobre la noia de Portbou: «Finalment vam investigar i vam realitzar dos capítols amb la col·laboració de les productores Goroka i True Crims Factory, dos programes que no van deixar indiferent el públic. A la productora van començar a rebre trucades i correus electrònics de teleespectadors que tenien ganes d’ajudar a resoldre el misteri.

Són les autores d’aquest documental les que es posen en contacte amb la família d’Evi, més de trenta anys després, per informar els pares i la Cristina, la seua germana, per dir-los que creuen que han trobat el fil de la història, una història que els ha fet tant de mal, cada dia de les seues vides. No saber, no entendre, el silenci, la por… la manca d’un dol irrealitzable:
Els Alps
26 d’abril de 2022, dimarts
—Ets la Cristina?
—Sí soc jo.
—Tenies una germana que es deia Evi Anna?
«Com és possible que la base de dades de la Interpol, un sistema que connecta més de cent noranta cossos de policia d’arreu del món, fallés d’aquesta manera? Qui compensa aquesta família per les greus deficiències de la investigació?», es pregunta Carles Porta. No es van prendre mostres toxicològiques del cadàver i, onze anys després de la seua mort, les seues restes van desaparéixer del nínxol 134 del cementeri de Portbou i van fer cap a un ossari o fossa comuna. Ara, gràcies a la investigació de l’Anna Punsí i la Marta Freixanet, el responsable de la seua autòpsia s’ha desdit i ha negat les primeres versions sobre el suposat suïcidi de la jove austríaca que va aparéixer penjada d’un pi.
Carmina, una veïna d’aquella pinada, assegura ara que la vespra allí mateix va sentir des del seu pis uns crits, com si hi hagués una baralla, i el plor d’una noia. Al matí va veure la impactant escena: «Quin espant que vaig tenir quan vaig obrir les persianes del balcó i vaig veure aquella noia allà, pobreta».
A només cinquanta metres del pi hi havia un grup de joves austríacs que feien acampada. Les dues investigadores es van posar en contacte amb alguns membres d’aquell grup que ara viuen a Viena i no els ho han posat gens fàcil: diuen que no saben res i que no van veure res d’estrany. Els ha costat contestar als correus i a les telefonades i no han estat massa col·laboratius amb els reporters.
Arran de la investigació del grup de Crims, capitanejat per Carles Porta, la guàrdia Civil de Girona va emetre un comunicat el passat 17 de novembre de 2022 amb un gran titular que deia:
La Guardia Civil identifica a la chica hallada sin vida en Portbou en 1990. El 14 de noviembre del año actual, dicho Informe Pericial concluye que, según las analogías encontradas entre ambos grupos de fotografías, estas pertenecen a la misma persona, por lo que la Guardia Civil da como identificado el cadáver hallado en Portbou en 1990 como el perteneciente a Evi Anna Rauter.
I com a resposta a aquest comunicat, les dues periodistes de Crims, les autores reals de la investigació van reaccionar immediatament en xarxes d’aquesta manera:
Pareu màquines! Que la @guardiacivil de Girona diu que ha identificat la Noia de Portbou. I que són ells que van posar-se en contacte amb la «supuesta hermana». I que la veïna que la va identificar era «resident a Viena». Això és informació i la resta tonteries.
I ara, tota aquesta feinada investigadora es troba en un llibre de l’editorial La Campana… del qual costa escapar, enganxa, és ben difícil deixar de passar les planes.
El llibre conta un crim real, un True Crime. L’equip conclou, en resum, que la família d’Evi Anna Rauter ha trobat el descans, encara que encara no ha aparegut el cadàver: «Almenys ara, per a la seua mare, l’Evi ja reposa al cel. Descanse en pau».